Overslaan naar hoofdinhoud

Wat te doen na de behandeling?

Zwelling

Na een ingreep kan de wang of lip flink gaan zwellen. Dit is een normaal gevolg van de ingreep. De zwelling kan na twee tot drie dagen het grootst zijn en daarna weer langzaam gaan slinken. De zwelling wordt minder sterk, indien u een plastic zakje ijsblokjes gedurende vijf minuten tegen de behandelde gezichtszijde houdt. Daarna geeft u de behandelde plek vijf minuten rust. Dit doet u afwisselend gedurende één tot twee uur. Zonnewarmte dient vermeden te worden.

Eten en drinken

Wij adviseren u pas te eten als de verdoving helemaal is uitgewerkt. Hiermee voorkomt u dat u onbewust op de ongevoelige lip, tong of wang bijt.

Napijn

Na de behandeling is het normaal dat u pijn krijgt. U kunt de pijn bestrijden met een pijnstiller. U kunt het beste met de pijnstillers beginnen voordat de plaatselijke verdoving is uitgewerkt.

Geen gevoel in de onderlip

Het is mogelijk dat, na het uitwerken van de verdoving, het gevoel in de onderlip niet meteen terugkeert. Dit kan veroorzaakt zijn doordat bij het verdoven de onderkaakszenuw is geraakt. Vrijwel altijd keert het gevoel in de loop van de tijd terug. De eerste tekenen van herstel is een gevoel ‘alsof er mieren lopen’. De tijdsduur kan verschillend zijn van een paar dagen tot enkele maanden en maximaal een jaar.

Hechtingen

De hechtingen die aangebracht zijn lossen na enige tijd vanzelf op. Mocht een hechting na een of twee dagen na de behandeling loslaten, neemt u dan contact met ons op. Na twee dagen is het loslaten van een hechting niet ernstig.

Verzorging

Om nabloeding te voorkomen is het beter de eerste dag na de ingreep de mond niet extra te spoelen. Houd uw mond goed schoon. Poets uw gebit goed, maar wees voorzichtig in de buurt van de wond. Als u een recept voor een spoelmiddel heeft gekregen moet u uw mond hiermee spoelen. Start u hiermee de dag na de behandeling. Het is beter voor de wondgenezing als u de eerste vijf dagen na de behandeling niet rookt en geen alcohol gebruikt.

Wanneer bellen?

Indien u koorts krijgt boven de 39º C, is het verstandig om ons te bellen. Dat moet u ook doen wanneer na vier of vijf dagen de zwelling van wang of lip of de pijn niet afneemt of juist toeneemt. Ook indien de wond, ondanks uw voorzorgen, blijft bloeden moet u contact met ons opnemen. Liefst vóór tien uur ‘s morgens.

Patiëntenfolders

U krijgt tijdens uw bezoek aan uw arts vaak veel informatie te verwerken. Hieronder vindt u onze patiëntenfolders Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie, waarin u deze informatie nog eens rustig kunt nalezen.

Spoed?

Nabezwaren of nabloedingen kunnen uiteraard voorkomen.
Ook buiten onze openingstijden kunt u bellen met: